Innovativ indkørsel

Reklameindlæg

Udbuddet af belægningstyper til anlæggelse af husets indkørsel er efterhånden meget varieret og spændende. Byggemarkederne bugner med forskellige typer af havefliser og sten. Skal man selv eksperimentere, er herregårdsflisen og betonflisen meget meget taknemlig og giver ofte et roligt udtryk. Til mindre arealer ses også de populære granitskærver, som er en lidt hurtigere løsning. Lige meget hvilken type indkørsel man vælger, er fundamentet af sand og stabilgræs essentielt, ligesom det er vigtigt at tage højde for afledning af regnvand. Mange vælger selv at gå i kast med det store arbejde, men det er en arbejdsopgave, der med fordel kunne udliciteres til et dygtigt anlægsfirma. Man skal også huske, at stentyperne, som man bruger til indkørslen, skal være tykke, da der skal holde enormt tunge fartøjer parkeret ovenpå dem i mange timer ad gangen. De skal ikke bukke under for tung vægt. En indkørsel skal kunne meget og skal kunne holde til meget. Derfor er det vigtigt at sætte sig ordentligt ind i tingene, før man går i gang med enten selv at bygge indkørsel, eller ansætte nogen til det. Det skal gøres ordentligt!

Det er dog langt fra kun stenene, der er det vigtigste. Afhængig af hvilken type indkørsel, du ønsker at anlægge, skal der nemlig også et eller flere lag af grus og/eller sand under selve belægningen. Udgangspunktet for en stærk indkørsel er nemlig et solidt fundament, således den øvrige konstruktion er sikker og holdbar – også i mange år frem.

Det nederste lag består typiske af bundsikringsgrus. Dette har til formål at lede vandet op, således regnvand ikke underminerer indkørslen, ligesom det også holder fugt væk nedefra.

Ovenpå dette lægger du dit stabilgrus. Stabilgrusset sørger for, som det ligger i navnet, at konstruktionen er stabil og plan.
Afslutningsvis topper du dette af med sand eller fint grus, således dine fliser har noget at ligge i.

Top-trendy terrasse

En smuk og harmonisk terrasse kan komplimentere en fin vinkeludgang. Terrasseunderlaget skal være rart at gå på, for bare barnetæer, ligesom fliserne skal være velegnede til at flytte havemøbler frem og tilbage på. Her vil sten der holder på varmen også være en fordel, da iskolde sten ikke er så behageligt for den bare fod. Ønsker man et mere kunstnerisk udtryk på sin terrasse, bruges der ofte SF-sten. Det er en asymmetrisk sten, der danner en fantastisk flot mosaik. En kant af brosten eller andre velegnede kantstenstyper markerer flot overgangen mellem terrasseareal og græsplæne, og holder ukrudtet væk fra fliserne. I de seneste år er det blevet meget in at bygge træterrasser, så man med få midler kan skifte udtryk på en gammel, måske lidt træt, terrasse. Er fliserne blevet medtaget og grønne af alger, vind og vejr, er det også muligt at få dem fine igen ved en gang rensning. Det er hårdt, men meget tilfredsstillende, at fjerne snavset selv. Med algerens, en højtryksrenser og en smule god tid kan man få sine fine og lyse havefliser tilbage igen.

Men hvorfor overhovedet en terrasse i første omgang? Tjo, en terrasse kan hurtigt komme til at fungere som en slags ekstra, udendørs stue, hvor denne kan danne rammen om mange hyggelige stunder med venner og familie fra nær og fjern. Eksempelvis kan det i forårs- og sommermånederne være et sted, hvor børnene sætter sig, når de kommer hjem. Her kan de lave lektier og have legekammerater med på besøg. Senere på dagen kan det være stedet, hvor familien på hyggeligste vis samles for at spise aftensmad sammen og drøfte dagens hændelser og morgendagens gøremål.
Derfor er en terrasse værd at investere tid og penge i. Det vil helt sikkert være det hele værd, da oplevelserne, der følger, er uvurderlige.

Stilrene stisystemer

For at få fuld udnyttelse af havens forskellige ’rum’, er det en god idé at anlægge fine stier af fliser og sten, så man uforstyrret kan bevæge sig rundt i alle de dejlige kroge, som haven kan byde på. Her er smalle betonfliser meget velegnede, ligesom kanter af granitsten og skærver giver et rustikt og lidt råt udtryk. De fine stier fundamenteres godt med for eksempel stenmel eller anden sand eller grustype. Og har man tendens til ukrudt i haven er det også en god idé at lægge en ukrudtsdug eller lignende under flisegangen. Skråner grunden, kan man med fordel bygge en fin støttemur, for eksempel af fundablokke eller nogle af de flotte kantsten, der udbydes i byggemarkedet. Her kan der også hentes stor inspiration til at belægge haven med stier. Kun fantastien sætter grænser!

Det kan dog imidlertid være en smule udfordrende at komme i gang med projektet.
Som så mange andre gør det selv-projekter kan det være en god idé at gøre sig nogle klare indledende tanker om, hvordan man ønsker det færdige produkt skal være.
Når du skal lave stilrene stisystemer rundt i haven er det centrale naturligvis, hvor disse skal anlægges. Hvis din have er en stor en af slagsen, kan det være en god idé med en plantegning eller et oversigtskort over haven, således du har det fulde overblik. I denne del af processen er det vigtigt at tænke over, hvor man ønsker stien skal sno sig hen, hvilke dele af haven, der skal kunne nås, og dimensionerne på stien. Du ønsker ikke en alt for bred sti, da denne vil fjerne hele hyggeelementet, mens en for smal sti vil være svær at bevæge sig rundt på.
Når de indledende tanker er overstået, handler det om at få valgt de rigtige materialer, der giver det bedste resultat ifølge dig, hvorefter du ellers kan gå i gang med projektet. God arbejdslyst!
http://www.fc-beton.dk/fliser-til-indkoersel_239.html